Anyżki keto
Staram się iść z duchem czasu i trochę eksperymentować w kuchni. Szukałam na stronach internetowych anyżków keto, ale niczego nie znalazłam. Postanowiłam wzorować się na dostępnych przepisach i utworzyć coś własnego. Wyszły pyszne chrupiące anyżki, idealne do kawy albo na przekąskę między posiłkami. Zachęcam do przeczytania całego przepisu zanim zabierzecie się do produkcji :)
Składniki na jedną dużą blachę piekarnikową:
- 2 duże jaja
- szczypta soli
- ok.70 g erytrytolu
- 140 g mąki kokosowej (lub zmielonych wiórków kokosowych)
- 2 łyżeczki mielonego anyżu
Przygotowanie:
Jajka ubijamy ze szczyptą soli i erytrytolem na puszystą masę (zajmuje to ok. 5 minut). Mąkę kokosową mieszamy z anyżem. Ja użyłam wiórków więc najpierw zmieliłam je w młynku. Do ubitych jajek dodajemy stopniowo mąkę z anyżem aż masa się ujednolici. I to by było na tyle jeśli chodzi o przygotowanie ciasta :) Na blachę piekarnikową wykładamy papier do pieczenia a piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Na blachę w zależności od gęstości ciasta wylewamy bądź wykładamy małe masy ciasta. Można zrobić duże ciastka albo malutkie z jednej łyżeczki ciasta. Pieczemy ok 10 min. Ważne by pilnować ciastek, powinny być tylko lekko zarumienione. Po upieczeniu ciastka są miękkie, ale wystudzone super chrupią. Przechowywać w szczelnym pojemniku.
Smacznego :)


Komentarze
Prześlij komentarz