Pierniczki
To już ta pora by zacząć pierniczenie :) Skorzystałam z przepisu na piernik staropolski pomijając cukier. Miód wystarczy by nadać pierniczkom słodkiego smaku. Od lat korzystam z jednego przepisu na piernik staropolski z domowych wypieków ;) Proponuje by najpierw przeczytać cały przepis a później zabrać się za pichcenie ;)
Składniki na 2 okrągłe puszki pierniczków:
- 250 ml miodu
- 125 g masła
- 0,5 kg mąki (u mnie jasna orkiszowa)
- 1 jajko rozmiar M
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 63 ml mleka zimnego
- szczypta soli
- ok. 40 g przyprawy do piernika
Przygotowanie:
Miód z masłem podgrzać w garnuszku do rozpuszczenia a potem schłodzić (robiłam to w wersji szybszej chłodząc na balkonie). Do miski wsypać mąkę, przyprawę do piernika i szczyptę soli, wymieszać. Do szklanki wlać mleko i wsypać sodę, wymieszać. Gdy masa miodowo maślana ostudzi się do temperatury ok. 35 stopni (mi to zajęło ok. 25 minut na balkonie) przelać ją do mieszanki z mąką, dodać jajko i mleko z sodą. Wymieszać łyżką. Miskę z ciastem owinąć folią spożywczą i odłożyć w zimne miejsce na noc (u mnie tradycyjnie balkon :D). Kolejnego dnia wyjąć z zimnego miejsca ok. 2 godziny przed wyrobem pierników, żeby ciasto zdążyło się nagrzać do temperatury pokojowej. Wałkować na grubość ok. 1-2 mm. Piec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 5 min. Najlepiej nadzorować pierniki jeśli robicie to po raz pierwszy, bo każdy piekarnik inaczej piecze. Przy wałkowaniu ciasta nie trzeba go podsypywać mąką. Wystudzone pierniki można dekorować według uznania albo dać do dekorowania dzieciom (będziecie mieli trochę względnego spokoju albo i nie :D ).
Smacznego :)


Komentarze
Prześlij komentarz