Pizza idealna
Każda okazja, by zrobić pizzę jest dobra :)
Składniki:
Składniki:
- 500 g mąki pszennej typ 450 (ja wyjątkowo użyłam pół na pół z orkiszową)
- 30 g świeżych drożdży
- 250 ml ciepłej wody
- 1 łyżeczka cukru
- 1,5 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka oliwy lub oleju
- kasza manna
- ulubione składniki na wierzch: ja dałam sera mozzarella, sera gouda, pomidora, salami, cebulę,sałatę
- sos do pizzy: puszka pomidorów, sól, pieprz, zioła prowansalskie, czosnek niedźwiedzi cięty
Przesiewamy
mąkę. W szklance rozpuszczamy drożdże z 3/4 ciepłej wody i łyżeczką
cukru. Do mąki dodajemy łyżeczkę oleju i wlewamy rozpuszczone drożdże.
Wyrabiamy ciasto. Do reszty wody dosypujemy 1,5 łyżeczki soli. Następnie
wodę z solą dolewamy do ciasta i ugniatamy. Gdy utworzymy gładką kulę,
opłukujemy ją w wodzie, wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 2 godz, ja z uwagi na głód czekałam tylko 30 min i ciasto też wyszło super. Gdy ciasto rośnie przygotowujemy
składniki na ciasto. Kroimy salami, ser, cebulę, pomidora.
Robimy sos do pizzy. Wkładamy pomidory z puszki do garnka,dodajemy przyprawy i zagotowujemy aż sos będzie gęsty.
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 stopni C. Stolnice posypujemy kaszą
manną, wykładamy ciasto, wyrabiamy i wałkujemy do ulubionej grubości. z podanej ilości wyjdą 2 pizze o średnicy 30 cm.
Dzięki dodaniu kaszy manny pizza będzie bardziej chrupiąca. Ciasto
wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Gdy nie macie czasu
na przyrządzenie sosu, posmarujcie ciasto ketchupem dodajcie granulowany
czosnek, suszoną bazylię i oregano. Następnie kładziemy plasterki sera
żółtego i ulubione dodatki. Wkładamy pizzę do rozgrzanego piekarnika i
pieczemy 15 min na najniższym poziomie piekarnika. Po upieczeniu pizzę dekorujemy sałatą.
Smacznego ;)
Komentarze
Prześlij komentarz