Zupa cytrynowa
Idealna dla każdego kto lubi lekko kwaśne potrawy ;) Jest gęsta, słodko - kwaśna a idealnym dodatkiem są białkowe "klapsy" posypane cynamonem.
Składniki:
- litr wody
- jedna cytryna
- szczypta soli
- 6,7 łyżeczek cukru (w zależności od wielkości cytryny)
- jajko
- 2 łyżki słodkiej śmietany
- 2 łyżki budyniu śmietankowego lub waniliowego
- cynamon
Myjemy cytrynę, obieramy i kroimy w plastry, usuwając pestki. Do garnka
wlewamy wodę i dodajemy pokrojoną cytrynę. Gotujemy 20 min. Następnie
przecedzamy zupę usuwając plastry cytryny. Dodajemy szczyptę soli i cukier.
Oddzielamy żółtko od białka. Do żółtka dodajemy 2 łyżki słodkiej śmietany i 2
łyżki budyniu śmietankowego lub waniliowego. Ucieramy na gładką masę i
zdejmując garnek z gazu dodajemy masę do wywaru cytrynowego. Ponownie
umieszczając na gazie chwilę gotujemy. Następnie ubijamy na sztywno białko
dodając odrobinę soli. Po wyłączeniu zupy dodajemy białko tzw.
"klapsami". Posypujemy cynamonem. Zupa idealnie smakuje na ciepło jak i na
zimno.
Smacznego ;)
Komentarze
Prześlij komentarz