Zupa cytrynowa


Idealna dla każdego kto lubi lekko kwaśne potrawy ;) Jest gęsta, słodko - kwaśna a idealnym dodatkiem są białkowe "klapsy" posypane cynamonem.
Składniki:
  • litr wody
  • jedna cytryna
  • szczypta soli
  • 6,7 łyżeczek cukru (w zależności od wielkości cytryny)
  • jajko
  • 2 łyżki słodkiej śmietany
  • 2 łyżki budyniu śmietankowego lub waniliowego
  • cynamon
Przygotowanie:
Myjemy cytrynę, obieramy i kroimy w plastry, usuwając pestki. Do garnka wlewamy wodę i dodajemy pokrojoną cytrynę. Gotujemy 20 min. Następnie przecedzamy zupę usuwając plastry cytryny. Dodajemy szczyptę soli i cukier. Oddzielamy żółtko od białka. Do żółtka dodajemy 2 łyżki słodkiej śmietany i 2 łyżki budyniu śmietankowego lub waniliowego. Ucieramy na gładką masę i zdejmując garnek z gazu dodajemy masę do wywaru cytrynowego. Ponownie umieszczając na gazie chwilę gotujemy. Następnie ubijamy na sztywno białko dodając odrobinę soli. Po wyłączeniu zupy dodajemy białko tzw. "klapsami". Posypujemy cynamonem. Zupa idealnie smakuje na ciepło jak i na zimno.
Smacznego ;) 
 

Komentarze

Popularne posty