Czeko-śliwka
Pewnego dnia naszło mnie na nutellę,
a że nie miałam jej w domu a zamiast niej
były śliwki postanowiłam zrobić czeko-śliwkę ;)
Składniki::
- kilogram śliwek
- niepełna szklanka cukru
- 3 łyżki gorzkiego kakao
Przygotowanie:
Śliwki
pozbawiamy pestek, wkładamy do garnka i blendujemy. Dodajemy cukier i
gotujemy na małym ogniu ok. 30 min. często mieszając i uważając, by
garnek się nie przypalił. Po tym czasie dodajemy kakao, dokładnie
łączymy z masą i gotujemy jeszcze 15 min. Gotową czeko-śliwkę wkładamy
do małych słoiczków (ja użyłam słoiczków po koncentracie pomidorowym).
Zamykamy i odwracamy do góry dnem. Zostawiamy tak do wystygnięcia.
Słoiczki się zawekują i możemy przechowywać je w spiżarce bądź
lodówce.Idealna propozycja do chałki, którą mam tu na blogu bądź do
ciast, ja używam do piernika, idealna ;)
Smacznego ;)
Komentarze
Prześlij komentarz