Szynka gotowana Gotowa w 10 min
Składniki:
- 1 kg szynki
- 100 g soli
- 2 łyżki majeranku
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 2 posiekane ząbki czosnku
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
Przygotowanie:
Zagotowujemy wodę z przyprawami. Wody musi być tyle żeby zakryła szynkę. Szynkę pakujemy w siatkę wędliniarską lub obwiązujemy sznurkiem do mięsa. Do wrzącego wywaru wkładamy szynkę i czekamy aż woda ponownie się zagotuje. Gotujemy tylko 5 minut. Po tym czasie zakrywamy garnek i czekamy kilka godzin aż wywar zrobi się zimny. Potem zagotowujemy wywar z szynką jeszcze raz a od zagotowania gotujemy kolejne 5 min. Po wystudzeniu szynkę wyjmujemy, osuszamy i pozbawiamy siatki.
Smacznego :)
przepis zaczerpnęłam z bloga www.paulinakwiatkowska.pl
Komentarze
Prześlij komentarz