Jabłecznik
Przepis pochodzi ze starego bloga :) Ten jabłecznik pamiętam z lat dzieciństwa :) Idealny kruchy z kremowym jabłkowym wnętrzem i słodkim lukrem z wierzchu :)
Składniki:
Składniki:
kruche ciasto:
jabłkowy mus:
lukier:
dodatkowo 1 łyżka bułki tartej
Przygotowanie:
Wyrabiamy ciasto z podanych składników. Ciasto dzielimy na 1/3 i 2/3 całości. Mniejszą część wkładamy do woreczka i do lodówki na czas przygotowania dolnej części. Większą część rozwałkowujemy, ja robiłam to od razu na papierze do pieczenia i wkładamy do formy. Użyłam standardowej prostokątnej. Dobrze nakłuwamy widelcem i pieczemy 10 min w temp. 180 stopni C. Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika i posypujemy łyżką bułki tartej.
Mus z jabłek przekładamy do garnuszka i zagotowujemy. Dodajemy cynamon wg uznania, 40 g masła i 2 czubate łyżki mąki. Wszystko dokładnie mieszamy i przekładamy na podpieczony spód wysypany bułką tartą.
Następnie wyjmujemy z lodówki pozostałą część ciasta i rozwałkowujemy na cienki placek i przykrywamy nim mus. Najlepiej nałożyć ciasto na wałek i tak delikatnie przenieść ciasto.
Całość wstawiamy do piekarnika na 40 min. Po upieczeniu wyjmujemy i całkowicie studzimy.
Czas zabrać się za lukier. Do miski wsypujemy cukier puder i dodajemy po 1 łyżce gorącej wody. Mieszamy tak, aby powstał płynny, ale nie za rzadki lukier. Na ostudzone ciasto wylewamy lukier i rozprowadzamy równomiernie. Wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.
Smacznego ;)
Komentarze
Prześlij komentarz