Kluski leniwe z lekką sałatką

Pyszne i proste danie obiadowe 


Składniki:
  • 500 g twarogu półtłustego
  • 2 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 100 g masła lub margaryny
  • ok 4 łyżki bułki tartej
  • sałata lodowa (może też być masłowa)
  • pomidor
  • 130 g fety
  • szczypiorek
  • oregano, bazylia, czosnek
Przygotowanie:
Twaróg z mąką i jajkami wyrabiamy na dość elastyczną masę (ciasto może się trochę kleić więc trzeba podsypywać je mąką, by było trochę mączne). Bierzemy małe ilości ciasta i wyrabiamy rękoma na wałeczki, po czym lekko spłaszczamy i kroimy ukośne kawałki. Zagotowujemy wodę i wrzucamy na wrzątek małymi ilościami. Gotujemy do wypłynięcia. Teraz należy przygotować sałatkę. Rwiemy liście sałaty, kroimy w kostkę pomidora, dodajemy pokrojoną fetę i szczypiorek. Przyprawiamy czosnkiem, oregano, bazylią i delikatnie mieszamy. Na patelnię wrzucamy masło i bułkę tartą i mieszamy do rozpuszczenia masła. Potem dodajemy ugotowane kluski i wszystko dokładnie mieszamy by panierka przywarła do leniwych. Na talerz wykładamy kluski leniwe i obok sałatkę.
Smacznego ;)

Komentarze

Popularne posty