Kluski leniwe z lekką sałatką
Pyszne i proste danie obiadowe
Składniki:
Składniki:
Przygotowanie:
Twaróg z mąką i jajkami wyrabiamy na dość elastyczną masę (ciasto może się trochę kleić więc trzeba podsypywać je mąką, by było trochę mączne). Bierzemy małe ilości ciasta i wyrabiamy rękoma na wałeczki, po czym lekko spłaszczamy i kroimy ukośne kawałki. Zagotowujemy wodę i wrzucamy na wrzątek małymi ilościami. Gotujemy do wypłynięcia. Teraz należy przygotować sałatkę. Rwiemy liście sałaty, kroimy w kostkę pomidora, dodajemy pokrojoną fetę i szczypiorek. Przyprawiamy czosnkiem, oregano, bazylią i delikatnie mieszamy. Na patelnię wrzucamy masło i bułkę tartą i mieszamy do rozpuszczenia masła. Potem dodajemy ugotowane kluski i wszystko dokładnie mieszamy by panierka przywarła do leniwych. Na talerz wykładamy kluski leniwe i obok sałatkę.
Smacznego ;)
Komentarze
Prześlij komentarz