Zupa meksykańska
Jesień się zbliża i pora wrócić na bloga :) Ostatnio strasznie chłodno, więc postanowiłam zrobić coś pikantnego i stąd pomysł na zupę meksykańską.
Składniki na około 5 porcji zupy:
Składniki na około 5 porcji zupy:
- 500 g mięsa z szynki
- 2 liście laurowe
- 3 utarte ząbki czosnku
- 1 duża cebula
- 1 łyżeczka papryki ostrej lub pół łyżeczki chili
- 2 łyżki papryki słodkiej
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 1 litr wywaru warzywnego lub drobiowego 1,5 kostki
- 1 papryka czerwona
- 1 puszka fasoli czerwonej lub białej
- 2 łyżki oleju
- sól, pieprz
- opcjonalnie łyżeczka oregano
Przygotowanie:
Mięso z szynki kroimy w kostkę i przysmażamy na oleju z czosnkiem, solą, pieprzem i liśćmi laurowymi ok 5-7 min. Po tym czasie dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy następne 3 min. Dodajemy koncentrat pomidorowy, paprykę słodką i ostrą a także pomidory z puszki. Dusimy całość przez kolejne 3 min. Następnie zalewamy wywarem i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem 40 min. Na samym końcu dodajemy pokrojoną w paski paprykę i odcedzoną fasolkę z puszki i gotujemy dodatkowo 15 min. Podajemy z klapsem jogurtu naturalnego i uprażoną tortillą pokrojoną na trójkąty.
Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz