Zupa meksykańska

Jesień się zbliża i pora wrócić na bloga :) Ostatnio strasznie chłodno, więc postanowiłam zrobić coś pikantnego i stąd pomysł na zupę meksykańską.

Składniki na około 5 porcji zupy:

  • 500 g mięsa z szynki
  • 2 liście laurowe
  • 3 utarte ząbki czosnku
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżeczka papryki ostrej lub pół łyżeczki chili 
  • 2 łyżki papryki słodkiej
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 1 litr wywaru warzywnego lub drobiowego 1,5 kostki
  • 1 papryka czerwona
  • 1 puszka fasoli czerwonej lub białej
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz
  • opcjonalnie łyżeczka oregano
Przygotowanie:
Mięso z szynki kroimy w kostkę i przysmażamy na oleju z czosnkiem, solą, pieprzem i liśćmi laurowymi ok 5-7 min. Po tym czasie dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy następne 3 min. Dodajemy koncentrat pomidorowy, paprykę słodką i ostrą a także pomidory z puszki. Dusimy całość przez kolejne 3 min. Następnie zalewamy wywarem i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem 40 min. Na samym końcu dodajemy pokrojoną w paski paprykę i odcedzoną fasolkę z puszki i gotujemy dodatkowo 15 min. Podajemy z klapsem jogurtu naturalnego i uprażoną tortillą pokrojoną na trójkąty.
Smacznego :)


Komentarze

Popularne posty