Brownie fasolowe
Miałam ochotę na coś mega słodkiego, ale również zdrowego ;)
Przed zabraniem się do pieczenia wykładamy jajka i ogrzewamy je w temperaturze pokojowej :)
Składniki na tortownicę 26 cm:
- 2 puszki fasoli czerwonej
- 4 małe lub 3 duże jajka
- 6 łyżek kakao
- około 1/3 szklanki oleju
- około 0,5 szklanki cukru
- 1 średni banan
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Polewa:
- 100 g czekolady gorzkiej
- 40 g masła
- pokruszone orzechy ziemne do posypania góry
Przygotowanie:
Fasole odsączamy z zalewy i przepłukujemy. Blendujemy razem z bananem i olejem na gładki krem. Następnie dodajemy kakao, łyżeczkę sody oczyszczonej oraz szczyptę soli i mieszamy szpatułką do połączenia składników.
Do misy miksera wbijamy jajka i wsypujemy cukier. Ubijamy do powstania jasnej, puszystej masy. Do miski z masą jajeczną wkładamy masę fasolową i mieszamy szpatułką do połączenia. Ciasto wylewamy na tortownicę o średnicy 26 lub 24 cm wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia (sam dół). Boki delikatnie smarujemy olejem. Pieczemy na środkowej półce piekarnika, na grzaniu góra-dół w 180 stopniach C przez około 30 min do tzw. suchego patyczka. Ciasto powinno być lekko wilgotne.
Po upieczeniu delikatnie uchylamy drzwi. Ja włożyłam rękawicę kuchenną między drzwi piekarnika i trzymałam tak ciasto 10 min. Później uchyliłam piekarnik i po kolejnych 10 min wyciągnęłam z piekarnika i wyłożyłam na kratkę do ostudzenia.
Po ostudzeniu przygotowałam polewę. Do garnka włożyłam pokruszoną czekoladę i masło i mieszamy na gazie do połączenia składników. Polałam ciasto i rozprowadziłam polewę a następnie posypałam rozkruszonymi orzechami (orzechy włożyłam do woreczka i tłukłam wałkiem).
Ciasto może stać w temperaturze pokojowej przez parę dni, chociaż nasze zniknęło po 3 dniach :)
Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz