Najprostszy chleb na drożdżach

 Przepis znalazłam u Darii z Obiad dla taty. Jest genialny i szybki w przygotowaniu. Zamiast drożdży świeżych użyłam suszonych i poszło zupełnie ekspresowo.

Przepis na keksówkę ok. 30 cm:

  • 400 g mąki orkiszowej (najlepsza od Hildegardy)
  • 2 łyżki oliwy lub oleju
  • łyżeczka soli
  • opakowanie drożdży suszonych
  • 310 ml letniej wody
  • szczypta cukru
  • opcjonalnie ziarna ( ja dałam pestki dyni i czarnuszkę) 2,3 łyżki
Wszystkie składniki wymieszać w misce koniecznie drewnianą łyżką. Przykryć ściereczką i odstawić najlepiej w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto wylać do keksówki wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem i wysypanej płatkami owsianymi. Ciasto wygładzić zwilżoną dłonią i posypać ulubionymi ziarnami - ten krok można pominąć, mi wychodzi i bez tego. Zostawić w keksówce na ok. 15 min, by wyrosło a w tym czasie rozgrzać piekarnik do 200 stopni, funkcja góra-dół. Piec w rozgrzanym piekarniku ok 45-50 min do mocnego zarumienienia. Po upieczeniu koniecznie wystudzić na kratce, by chleb mógł odparować. 

Smacznego ;)




Komentarze

Popularne posty