Najprostszy chleb na drożdżach
Przepis znalazłam u Darii z Obiad dla taty. Jest genialny i szybki w przygotowaniu. Zamiast drożdży świeżych użyłam suszonych i poszło zupełnie ekspresowo.
Przepis na keksówkę ok. 30 cm:
- 400 g mąki orkiszowej (najlepsza od Hildegardy)
- 2 łyżki oliwy lub oleju
- łyżeczka soli
- opakowanie drożdży suszonych
- 310 ml letniej wody
- szczypta cukru
- opcjonalnie ziarna ( ja dałam pestki dyni i czarnuszkę) 2,3 łyżki
Wszystkie składniki wymieszać w misce koniecznie drewnianą łyżką. Przykryć ściereczką i odstawić najlepiej w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto wylać do keksówki wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem i wysypanej płatkami owsianymi. Ciasto wygładzić zwilżoną dłonią i posypać ulubionymi ziarnami - ten krok można pominąć, mi wychodzi i bez tego. Zostawić w keksówce na ok. 15 min, by wyrosło a w tym czasie rozgrzać piekarnik do 200 stopni, funkcja góra-dół. Piec w rozgrzanym piekarniku ok 45-50 min do mocnego zarumienienia. Po upieczeniu koniecznie wystudzić na kratce, by chleb mógł odparować.
Smacznego ;)
Komentarze
Prześlij komentarz