Lekki i szybki sernik

 Zawartość lodówki i chęć na sernika skłoniła mnie do upieczenia czegoś szybkiego. Jest to sernik dla fanów niezbyt słodkich ciast. 

Składniki na tortownice o średnicy 20 cm:

  • 400 g twarogu półtłustego w kostce
  • 125 g sera capreggio
  • 200 g serka naturalnego delikate
  • 4 jajka
  • 1 proszek budyniowy
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • około 200 ml napoju roślinnego (ja dałam owsiany)
  • 3 łyżki domowego dżemu borówkowego
  • garść rodzynek
  • garść świeżych borówek (można pominąć)
Przygotowanie:

Nagrzać piekarnik do 160 stopni C. Twaróg, ser, serek, jajka, budyń, cukier i napój roślinny zblendować na gładką masę. Dodać rodzynki. Wylać na tortownice wyłożoną papierem do pieczenia (tylko dół). Na masie serowej rozsmarować dżem i opcjonalnie posypać borówkami. Włożyć do piekarnika i piec 50 min. Sernik może bardzo mocno urosnąć, ale spokojnie spadnie do wysokości brzegów. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i zostawić sernik w uchylonym piekarniku na około 15 min. Wyjąć blachę na blat i ostudzić. Po ostudzeniu dobrze jest schłodzić w lodówce. Ja zostawiam go tam na całą noc. 

Smacznego ;)




Komentarze

Popularne posty