Lekki i szybki sernik
Zawartość lodówki i chęć na sernika skłoniła mnie do upieczenia czegoś szybkiego. Jest to sernik dla fanów niezbyt słodkich ciast.
Składniki na tortownice o średnicy 20 cm:
- 400 g twarogu półtłustego w kostce
- 125 g sera capreggio
- 200 g serka naturalnego delikate
- 4 jajka
- 1 proszek budyniowy
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- około 200 ml napoju roślinnego (ja dałam owsiany)
- 3 łyżki domowego dżemu borówkowego
- garść rodzynek
- garść świeżych borówek (można pominąć)
Przygotowanie:
Nagrzać piekarnik do 160 stopni C. Twaróg, ser, serek, jajka, budyń, cukier i napój roślinny zblendować na gładką masę. Dodać rodzynki. Wylać na tortownice wyłożoną papierem do pieczenia (tylko dół). Na masie serowej rozsmarować dżem i opcjonalnie posypać borówkami. Włożyć do piekarnika i piec 50 min. Sernik może bardzo mocno urosnąć, ale spokojnie spadnie do wysokości brzegów. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i zostawić sernik w uchylonym piekarniku na około 15 min. Wyjąć blachę na blat i ostudzić. Po ostudzeniu dobrze jest schłodzić w lodówce. Ja zostawiam go tam na całą noc.
Smacznego ;)



Komentarze
Prześlij komentarz