Drożdżówka sypana
Składniki:
na kruszonkę:
Przygotowanie:
Jest to bardzo proste w przygotowaniu ciasto. Wszystkie podane składniki umieszczamy w misce według kolejności: kruszymy drożdże, wsypujemy cukier waniliowy, szklankę cukru, 4 roztrzepane jajka, szklankę oleju, niecałą szklankę mleka, 4 szklanki przesianej mąki i szczyptę soli. Miskę przykrywamy czystą ściereczką bądź ręcznikiem i odkładamy w ciepłe miejsce na 3 godz. 20 min przed końcem wzrostu ciasta zabieramy się za robienie kruszonki. Podane składniki umieszczamy w misce i wyrabiamy kruszonkę. Odłożone na 3 godziny ciasto mieszamy do całkowitego połączenia składników. Wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Rozsmarowujemy na formie prostokątnej w miarę równomiernie (wymiary blachy 36x25). Następnie nakładamy owoce i posypujemy kruszonką. Piekarnik ustawiamy na 180 stopni i do zimnego piekarnika wkładamy drożdżówkę na około godzinę. Trzeba pamiętać, że przed końcem pieczenia powinniśmy sprawdzić patyczkiem czy ciasto się już upiekło. Każdy piekarnik bowiem inaczej piecze.
Smacznego ;))
Komentarze
Prześlij komentarz