Szybki biszkopt z jabłkami
Uwielbiam ten przepis za jego prostotę i doskonały smak :) Idealnie jabłkowy i wilgotny. Zamiast jabłek można też poeksperymentować np. z gruszkami :)
Składniki na średnią kwadratową blachę:
Składniki na średnią kwadratową blachę:
Przygotowanie:
Jajka ubijamy wraz z cukrem waniliowym na pianę (miksujemy na najwyższych obrotach ok. 4 min). Następnie dodajemy szklankę cukru i dalej miksujemy. Do masy wsypujemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia i pół szklanki oleju. Miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Kolejno kroimy jabłka w kostkę i dodajemy do masy, mieszamy drewnianą łyżką. Czekoladę tłuczemy na drobne kawałki i dodajemy do masy wraz z cynamonem. Dokładnie mieszamy. Formę do ciasta wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto rozprowadzając je po całej blasze. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C i pieczemy ok. 40 min do suchego patyczka.
Smacznego ;)
Komentarze
Prześlij komentarz