Szybki biszkopt z jabłkami

Uwielbiam ten przepis za jego prostotę i doskonały smak :) Idealnie jabłkowy i wilgotny. Zamiast jabłek można też poeksperymentować np. z gruszkami :)

Składniki na średnią kwadratową blachę:
  • 4 jajka
  • paczka cukru waniliowego
  • 1 szklanka cukru
  • 2 szklanki mąki
  • pół szklanki oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 4 jabłka
  • pół tabliczki gorzkiej czekolady (60% kakao)
Przygotowanie:
Jajka ubijamy wraz z cukrem waniliowym na pianę (miksujemy na najwyższych obrotach ok. 4 min). Następnie dodajemy szklankę cukru i dalej miksujemy. Do masy wsypujemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia i pół szklanki oleju. Miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Kolejno kroimy jabłka w kostkę i dodajemy do masy, mieszamy drewnianą łyżką. Czekoladę tłuczemy na drobne kawałki i dodajemy do masy wraz z cynamonem. Dokładnie mieszamy. Formę do ciasta wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto rozprowadzając je po całej blasze. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C i pieczemy ok. 40 min do suchego patyczka.
Smacznego ;)

Komentarze

Popularne posty