Krem z dyni
Typowa jesienna zupa, która nigdy mi się nie nudzi :)
Składniki:
Składniki:
- 6 marchewek
- 2 pietruszki
- kawałek selera
- cebula
- por
- natka pietruszki
- mięso na rosół (ja użyłam korpusu z gęsi i 2 podudzi z kurczaka)
- jedna dynia (moja miała 2 kg)
- sól, pieprz, cynamon, 3 liście laurowe i kilka ziarenek ziela angielskiego
- pestki dyni i pestki słoneczki do ozdoby
- można dodać też klapsa śmietany bądź jogurtu naturalnego
Przygotowanie:
Do garnka wkładamy opłukane mięso i zalewamy wodą do jego przykrycia. Dodajemy ziele angielskie i liście laurowe, przykrywamy i czekamy na "zagotowanie". Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i "szumowiny" z powierzchni i dodajemy obrane (jeśli jest taka konieczność) i opłukane warzywa oraz sól. Gotujemy tak jak rosół (ja gotowałam na minimalnym gazie około 2 godzin). W tym czasie zabieramy się za krojenie i obieranie dyni. Pozbywamy się skórki i miąższu. Po ugotowaniu rosołu wyjmujemy wszystkie warzywa, ziele angielskie i liście laurowe. Do garnka wkładamy ugotowaną marchewkę, pietruszki oraz pokrojoną dynię i gotujemy jeszcze ok. 15 min aż dynia będzie miękka. Po tym czasie odlewamy część rosołu i blendujemy zupę na krem, dodając rosołu jeśli jest taka potrzeba. Każdy lubi inną konsystencję. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cynamonem. Jeśli zostanie nam rosół możemy go przelać do małych pojemniczków i po wystudzeniu zamrozić. Może to być idealna baza do zup na szybko. Przed podaniem dekorujemy klapsem śmietany bądź jogurtu i posypujemy ziarnami dyni i słonecznika.
Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz