Domowe pączki

Uwielbiam smak domowych pączków :) Trochę przy nich pracy, ale smak nam to rekompensuje :)

Składniki na ok. 36 pączków:

  • 1 kg mąki
  • 100 g drożdży świeżych
  • 100 g cukru
  • pół litra mleka
  • 6 żółtek
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 5 łyżek oliwy
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1 kieliszek spirytusu
  • sok z 1 cytryny
oprócz tego:
  • ok. 400 g konfitury lub marmolady do nadziania
  • 2 litry oleju do głębokiego smażenia
  • cukier puder do posypania
Przygotowanie:

Do miski wkruszamy drożdże, dodajemy 2 łyżki cukru i łyżkę mąki i zalewamy ciepłym, nie gorącym mlekiem. Mieszamy i odstawiamy na ok. 20 min.
Następnie dodajemy pozostały cukier, cukier wanilinowy, szczyptę soli, jajko, spirytus, oliwę i sok z cytryny i wyrabiając dodajemy mąkę i żółtka. Po wyrobieniu odstawiamy do wyrośnięcia ok. 30 min. Następnie na podsypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto na grubość ok 1,5 cm i wycinamy szklanką krążki. Na każdy krążek dajemy po łyżce konfitury i zaklejamy dokładnie formując pączka. Odkładamy zaklejeniem do stolnicy. Pączki zostawiamy na podsypanej mąką stolnicy aż nieco urosną. Pączki smażymy na oleju. Po upieczeniu odkładamy na talerz z ręcznikiem papierowym by odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Posypujemy cukrem pudrem. Gotowe.
Smacznego :)



Komentarze

Popularne posty