Domowe pączki
Uwielbiam smak domowych pączków :) Trochę przy nich pracy, ale smak nam to rekompensuje :)
Składniki na ok. 36 pączków:
Składniki na ok. 36 pączków:
- 1 kg mąki
- 100 g drożdży świeżych
- 100 g cukru
- pół litra mleka
- 6 żółtek
- 1 jajko
- szczypta soli
- 5 łyżek oliwy
- 1 cukier wanilinowy
- 1 kieliszek spirytusu
- sok z 1 cytryny
oprócz tego:
- ok. 400 g konfitury lub marmolady do nadziania
- 2 litry oleju do głębokiego smażenia
- cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Do miski wkruszamy drożdże, dodajemy 2 łyżki cukru i łyżkę mąki i zalewamy ciepłym, nie gorącym mlekiem. Mieszamy i odstawiamy na ok. 20 min.
Następnie dodajemy pozostały cukier, cukier wanilinowy, szczyptę soli, jajko, spirytus, oliwę i sok z cytryny i wyrabiając dodajemy mąkę i żółtka. Po wyrobieniu odstawiamy do wyrośnięcia ok. 30 min. Następnie na podsypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto na grubość ok 1,5 cm i wycinamy szklanką krążki. Na każdy krążek dajemy po łyżce konfitury i zaklejamy dokładnie formując pączka. Odkładamy zaklejeniem do stolnicy. Pączki zostawiamy na podsypanej mąką stolnicy aż nieco urosną. Pączki smażymy na oleju. Po upieczeniu odkładamy na talerz z ręcznikiem papierowym by odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Posypujemy cukrem pudrem. Gotowe.
Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz