Polędwiczki wieprzowe
Tym razem coś mocno mięsnego. Przepis sprawdzony już kilkukrotnie, więc mogę umieścić go w końcu na blogu. Szybkie danie, które w przygotowaniu zajmuje ok. 10 min plus pieczenie. Z pewnością skradnie Wasze serca ;)
Składniki:
- 2 polędwiczki wieprzowe
- 3 cebule
- pół szklanki wody
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Cebule obieramy i kroimy w piórka. Smażymy na dwóch, trzech łyżkach oleju do zarumienienia. Następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego. Teraz czas na polędwiczki, które dokładnie myjemy, wycieramy, oprószamy solą i pieprzem i przysmażamy na patelni po kilka minut z obydwu stron. Przysmażone polędwiczki umieszczamy na cebuli w naczyniu. Na patelnię wylewamy pół szklanki wody i zdrapujemy pozostałości ze smażenia. Przelewamy tak powstały sos do naczynia żaroodpornego. Przykrywamy pokrywką i pieczemy w temp. 180 stopni C przez ok 40 min. Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy kilka minut, aby odpoczęło. Po tym czasie kroimy i podajemy według uznania. Ja lubię z kaszą i ogórkiem kiszonym ;) Mniam
Smacznego ;)
Przepis zaczerpnięty z bloga olgasmile.com
Komentarze
Prześlij komentarz