Wege budyń kakaowy z ryżu
Kiedyś miałam okazję go skosztować i urzekła mnie jego prostota i cudny smak. Tym razem postanowiłam zrobić go u siebie ;) Macie trochę nadprogramowego ryżu? To do dzieła, właśnie teraz się przyda :)
Składniki na 3 duże porcje:
- 1 torebka suchego ryżu (150g)
- mleko owsiane/kokosowe/sojowe/ryżowe a w ostateczności dla nie wegan krowie
- 3 łyżeczki kakao
- 6 łyżeczek ksylitolu lub innego słodzika według preferencji
- opcjonalnie orzechy lub inne bakalie (ja użyłam zmielonych orzechów laskowych)
Przygotowanie:
Gotujemy ryż według instrukcji na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedzamy z wody, rozcinamy torebkę i wsypujemy do blendera kielichowego (można zrobić też ręcznym). Wlewamy mleko, wsypujemy kakao i ksylitol i blendujemy. Według potrzeby dolewamy mleka tak by odpowiadała nam gęstość budyniu. Po dokładnym zblendowaniu przelewamy do miseczek i dekorujemy według uznania.
Smacznego ;)
Komentarze
Prześlij komentarz