Domowy chleb

Ekspresowy chleb bez drożdży i zakwasu a na proszku do pieczenia i sodzie. Dla takich jak ja, którzy cenią sobie szybkość, ale i jakość potraw :)

Składniki na 2 bochenki na keksówkę o wymiarach 30x11:

  • 1 kg mąki (ja użyłam pszennej pełnoziarnistej)
  • 30 g proszku do pieczenia
  • łyżka soli
  • łyżka cukru
  • łyżeczka sody
  • 3 łyżki oleju
  • 550-700 ml ciepłej wody
  • opcjonalnie można dodać zioła lub nasiona
Przygotowanie:

Wszystkie suche składniki mieszamy razem, dolewamy wody i mieszamy do wyrobienia kleistej i mokrej masy. Takie ciasto wkładamy do keksówek i wygładzamy. Możemy dodać zioła lub nasiona. Tak przygotowane chleby pieczemy 10 min w 220 stopniach, 15 min w 200 stopniach i na koniec 30 min w 180 stopniach. 

Po upieczeniu sprawdzamy chleby stukając czy wydają głuchy dźwięk, jak tak tzn, że się upiekły a jak nie to dopiekamy już bez foremek na kratce.

Smacznego :)



Przepis zaczerpnięty z bloga chlebanaszego.blogspot.com

Komentarze

Popularne posty