Domowy chleb
Ekspresowy chleb bez drożdży i zakwasu a na proszku do pieczenia i sodzie. Dla takich jak ja, którzy cenią sobie szybkość, ale i jakość potraw :)
Składniki na 2 bochenki na keksówkę o wymiarach 30x11:
- 1 kg mąki (ja użyłam pszennej pełnoziarnistej)
- 30 g proszku do pieczenia
- łyżka soli
- łyżka cukru
- łyżeczka sody
- 3 łyżki oleju
- 550-700 ml ciepłej wody
- opcjonalnie można dodać zioła lub nasiona
Przygotowanie:
Wszystkie suche składniki mieszamy razem, dolewamy wody i mieszamy do wyrobienia kleistej i mokrej masy. Takie ciasto wkładamy do keksówek i wygładzamy. Możemy dodać zioła lub nasiona. Tak przygotowane chleby pieczemy 10 min w 220 stopniach, 15 min w 200 stopniach i na koniec 30 min w 180 stopniach.
Po upieczeniu sprawdzamy chleby stukając czy wydają głuchy dźwięk, jak tak tzn, że się upiekły a jak nie to dopiekamy już bez foremek na kratce.
Smacznego :)
Przepis zaczerpnięty z bloga chlebanaszego.blogspot.com
Komentarze
Prześlij komentarz