Pierniki
Wiem, że do świąt jeszcze bardzo daleko, ale z uwagi, że już w tę sobotę zabieram się za robienie piernika staropolskiego pomyślałam, że wstawię przepis na pierniczki. Przepis ten można również zastosować do przyrządzenia ciasta, aby to zrobić należy pominąć chłodzenie w lodówce. Pieczemy wtedy ok 50 min w temp. 180 stopni C. A teraz powrót do pierników.
Składniki:
Przygotowanie:
Na samym początku rozpuszczamy masło, cukier, miód, wodę i przyprawy (bez sody). Gdy wszystko się rozpuści chłodzimy tą masę do temp ok 37 stopni C. Gdy masa się ostudzi dodajemy łyżkę sody i mieszamy. Następnie wsypujemy przesianą mąkę do jakiejś dużej miski, zalewamy przygotowaną masą i wyrabiamy na jednolite ciasto. Ciasto będzie się kleiło, to całkiem normalne. Zakrywamy miskę folią spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 24 godziny. Ja chłodziłam 16 godzin i też było dobre. Następnego dnia ciasto wykrajamy z miski porcjami i rozwałkowujemy je na ok 3 mm i wykrajamy pierniczki. Pieczemy na papierze do pieczenia ok. 6 min w temp 200 stopni C.
Smacznego ;)
A oto moje dzieło
Komentarze
Prześlij komentarz