Tiramisu
Naszła mnie ochota na ten pyszny włoski deser :) a że serek mascarpone był w lodówce wystarczyło dokupić tylko biszkopty i można było zabierać się do roboty :)
Składniki na naczynie żaroodporne o wymiarach 32x20:
- niecałe 400 g biszkoptów podłużnych
- 500 g serka mascarpone
- 3 jajka rozmiar L
- 50 g cukru pudru
- 6 łyżek likieru kawowego
- 200 ml kawy espresso
- kakao
Przygotowanie:
Na samym początku przygotowujemy espresso tak by wystygło, do zimnego dodajemy likier. Parzymy jajka dla bezpieczeństwa. Następnie oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy z odrobiną soli. Kolejno do żółtek dodajemy cukier puder i ubijamy na gładką, jasną masę. Do ubitej masy dodajemy powoli serek i miksujemy na średnich obrotach. Jak wmiksujemy już serek mascarpone dodajemy ubite białko i delikatnie mieszamy z masą najlepiej szpatułką.
Biszkopty maczamy w kawie z likierem i układamy w naczyniu żaroodpornym, przykrywamy masą i posypujemy kakao. Powinny wyjść 3 warstwy biszkoptów i 3 warstwy kremu, na końcu powinien być krem a na to posypujemy kakao. Wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc.
Smacznego :)
Tiramisu to deser bardzo kaloryczny, ale od święta można zrobić :) Z kawką smakuje wybornie :)
Komentarze
Prześlij komentarz