Tiramisu

Naszła mnie ochota na ten pyszny włoski deser :) a że serek mascarpone był w lodówce wystarczyło dokupić tylko biszkopty i można było zabierać się do roboty :) 

Składniki na naczynie żaroodporne o wymiarach 32x20:

  • niecałe 400 g biszkoptów podłużnych
  • 500 g serka mascarpone
  • 3 jajka rozmiar L
  • 50 g cukru pudru
  • 6 łyżek likieru kawowego
  • 200 ml kawy espresso
  • kakao
Przygotowanie:
Na samym początku przygotowujemy espresso tak by wystygło, do zimnego dodajemy likier. Parzymy jajka dla bezpieczeństwa. Następnie oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy z odrobiną soli. Kolejno do żółtek dodajemy cukier puder i ubijamy na gładką, jasną masę. Do ubitej masy dodajemy powoli serek i miksujemy na średnich obrotach. Jak wmiksujemy już serek mascarpone dodajemy ubite białko i delikatnie mieszamy z masą najlepiej szpatułką. 
Biszkopty maczamy w kawie z likierem i układamy w naczyniu żaroodpornym, przykrywamy masą i posypujemy kakao. Powinny wyjść 3 warstwy biszkoptów i 3 warstwy kremu, na końcu powinien być krem a na to posypujemy kakao. Wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc. 
Smacznego :)

Tiramisu to deser bardzo kaloryczny, ale od święta można zrobić :) Z kawką smakuje wybornie :)




Komentarze

Popularne posty