Pączki hiszpańskie zwane parzonymi lub gniazdkami
Tłusty czwartek już tuż, tuż a więc czas na pączki :) Parzone to moje ulubione :)
Składniki na ciasto:
Składniki na ciasto:
- szklanka wody
- 100 g masła
- szczypta soli
- 200 g mąki
- 4 jajka
- olej do smażenia (ok. pół litra)
- papier do pieczenia
- rękaw cukierniczy
- cukier puder
- gorąca woda
- aromat waniliowy
Do garnka położonego na gazie wlewamy wodę, dodajemy masło i szczyptę soli. Czekamy, aż masło się rozpuści i woda zagotuje. Następnie dodajemy mąkę i energicznie mieszamy, aż masa będzie jednolita a ciasto będzie odchodzić od garnka. Zdejmujemy z ognia i przestudzamy. Jak ciasto będzie letnie dodajemy jedno jajko i miksujemy, potem drugie, miksujemy i tak do czwartego. Miksujemy do powstania zwartej masy. Teraz rozkładamy papier do pieczenia na stole. Masę nakładamy do rękawa cukierniczego o dużej końcówce w kształcie gwiazdy i wyciskamy okręgi o wielkości ok. 7 cm. Nagrzewamy olej w garnku i wycinamy papier do pieczenia w kwadraciki na których są okręgi z ciasta. Jak olej się rozgrzeje wrzucamy okręgi wraz z papierem do pieczenia do garnka. Papier do pieczenia po kilku lub kilkunastu sekundach powinien sam odpaść od ciasta, wtedy wyciągamy go z garnka i pieczemy gniazdka jak zwykłe pączki. Gdy się upieką rozkładamy je na ręcznik papierowy. Po usmażeniu wszystkich parzonych i ich wystudzeniu zabieramy się za robienie lukru. Do miseczki wsypujemy cukier puder i wlewamy po jednej łyżce wody i odrobinę aromatu. Mieszamy. Dodajemy tyle wody aż powstanie gęsty lukier, więc nie za wiele tej wody. Smarujemy nim pączki i gotowe.
Smacznego ;)
Komentarze
Prześlij komentarz