Pączki hiszpańskie zwane parzonymi lub gniazdkami

Tłusty czwartek już tuż, tuż a więc czas na pączki :) Parzone to moje ulubione :)

Składniki na ciasto:
  • szklanka wody
  • 100 g masła
  • szczypta soli
  • 200 g mąki
  • 4 jajka
  • olej do smażenia (ok. pół litra)
  • papier do pieczenia
  • rękaw cukierniczy
Składniki na lukier:
  • cukier puder
  • gorąca woda
  • aromat waniliowy
Przygotowanie:

Do garnka położonego na gazie wlewamy wodę, dodajemy masło i szczyptę soli. Czekamy, aż masło się rozpuści i woda zagotuje. Następnie dodajemy mąkę i energicznie mieszamy, aż masa będzie jednolita a ciasto będzie odchodzić od garnka. Zdejmujemy z ognia i przestudzamy. Jak ciasto będzie letnie dodajemy jedno jajko i miksujemy, potem drugie, miksujemy i tak do czwartego. Miksujemy do powstania zwartej masy. Teraz rozkładamy papier do pieczenia na stole. Masę nakładamy do rękawa cukierniczego o dużej końcówce w kształcie gwiazdy i wyciskamy okręgi o wielkości ok. 7 cm. Nagrzewamy olej w garnku i wycinamy papier do pieczenia w kwadraciki na których są okręgi z ciasta. Jak olej się rozgrzeje wrzucamy okręgi wraz z papierem do pieczenia do garnka. Papier do pieczenia po kilku lub kilkunastu sekundach powinien sam odpaść od ciasta, wtedy wyciągamy go z garnka i pieczemy gniazdka jak zwykłe pączki. Gdy się upieką rozkładamy je na ręcznik papierowy. Po usmażeniu wszystkich parzonych i ich wystudzeniu zabieramy się za robienie lukru. Do miseczki wsypujemy cukier puder i wlewamy po jednej łyżce wody i odrobinę aromatu. Mieszamy. Dodajemy tyle wody aż powstanie gęsty lukier, więc nie za wiele tej wody. Smarujemy nim pączki i gotowe.


Smacznego ;)


Komentarze

Popularne posty