Chałka z mąki pełnoziarnistej
Ostatnio nosiło mnie na chałkę, ale taką by była zdrowsza od tej tradycyjnej Znalazłam taki oto przepis. Jest bardzo prosta w przygotowaniu i niesamowicie pyszna.
Składniki:
Składniki:
- 600 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 2 jajka
- 50 g rozpuszczonego masła
- 50 g brązowego cukru
- 250 ml mleka
- 25 g świeżych drożdży
- szczypta soli
- białko jajka
Przygotowanie:
W letnim mleku rozpuszczamy drożdże i cukier i odstawiamy. Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól a następnie mleko, jajka i rozpuszczone masło. Wyrabiamy ciasto, formujemy kulę i odkładamy do miski przykrywając ją ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę. Po tym czasie jeszcze raz chwile Wyrabiamy i dzielimy ciasto albo na 4 części i formujemy wałki i zaplatamy albo w wersji prostszej na 3 części i zaplatamy warkocz podwijając końce pod spód. Odkładamy chałkę na blachę, smarujemy białkiem i odstawiamy na pół godziny. Po tym czasie pieczemy w 170 stopniach przez 25 min.
Komentarze
Prześlij komentarz