Chałka z mąki pełnoziarnistej

Ostatnio nosiło mnie na chałkę, ale taką by była zdrowsza od tej tradycyjnej Znalazłam taki oto przepis. Jest bardzo prosta w przygotowaniu i niesamowicie pyszna.

Składniki:
  • 600 g mąki pszennej pełnoziarnistej 
  • 2 jajka
  • 50 g rozpuszczonego masła
  • 50 g brązowego cukru
  • 250 ml mleka
  • 25 g świeżych drożdży 
  • szczypta soli
  • białko jajka 
Przygotowanie:

W letnim mleku rozpuszczamy drożdże i cukier i odstawiamy. Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól a następnie mleko, jajka i rozpuszczone masło. Wyrabiamy ciasto, formujemy kulę i odkładamy do miski przykrywając ją ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę. Po tym czasie jeszcze raz chwile Wyrabiamy i dzielimy ciasto albo na 4 części i formujemy wałki i zaplatamy albo w wersji prostszej na 3 części i zaplatamy warkocz podwijając końce pod spód. Odkładamy chałkę na blachę, smarujemy białkiem i odstawiamy na pół godziny. Po tym czasie pieczemy w 170 stopniach przez 25 min. 

Smacznego ☺ 



Przepis zaczerpnęłam z bloga kuchniaagatki.blogspot.com

Komentarze

Popularne posty