Ciasto czekoladowe bez mąki Wersja Fit
Składniki na ciasto:
- 3 tabliczki 60% czekolady
- 2 łyżki miodu
- 6 jaj
- 100 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
- skórka z jednej pomarańczy
- szczypta soli
- 1 pomarańcza
- 1 łyżka miodu
- 50 ml rumu
Na parze rozpuścić czekoladę z miodem. Utrzeć żółtka, dodać
przestudzoną masę czekoladową i wymieszać. Ucierać dalej dodając
stopniowo sok z pomarańczy. Dodać skórkę z pomarańczy, wymieszać. Ubić
pianę z białek ze szczyptą soli i wymieszać ją delikatnie z gotową masą.
Piec w okrągłej formie wyłożonej papierem do pieczenia w rozgrzanym do
250*C piekarniku przez ok 20 min. W międzyczasie podgrzać filetowane cząstki pomarańczy w miodzie
i rumie. Gotowe ciasto podawać gorące z polewą z pomarańczy i posypane
startą skórką.
Smacznego ;)
Komentarze
Prześlij komentarz