Ciasto czekoladowe bez mąki Wersja Fit


Składniki na ciasto:
  • 3 tabliczki 60% czekolady 
  • 2 łyżki miodu
  • 6 jaj
  • 100 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
  • skórka z jednej pomarańczy
  • szczypta soli
Składniki na polewę:
  • 1 pomarańcza
  • 1 łyżka miodu
  • 50 ml rumu
Przygotowanie:
Na parze rozpuścić czekoladę z miodem. Utrzeć żółtka, dodać przestudzoną masę czekoladową i wymieszać. Ucierać dalej dodając stopniowo sok z pomarańczy. Dodać skórkę z pomarańczy, wymieszać. Ubić pianę z białek ze szczyptą soli i wymieszać ją delikatnie z gotową masą. Piec w okrągłej formie wyłożonej papierem do pieczenia w rozgrzanym do 250*C piekarniku przez ok 20 min. W międzyczasie podgrzać filetowane cząstki pomarańczy w miodzie i rumie. Gotowe ciasto podawać gorące z polewą z pomarańczy i posypane startą skórką.
Smacznego ;)


Komentarze

Popularne posty