Chlebek ziołowy
Do przygotowania tego chleba zachęcił mnie Klub Mam :) Lubiąc eksperymentować poszperałam w Internecie i znalazłam taki przepis. Ciężko stwierdzić kto go wymyślił, bo krąży po sieci :) Swoim zwyczajem trochę go zmodyfikowałam. Jeśli chodzi o mąkę to możecie eksperymentować :) I koniecznie dajcie znać jak Wam wyjdzie :)
Składniki na ciasto (tortownica o średnicy 26 cm):
- 300 g ciepłej wody
- 300 g mąki pszennej
- 300 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 40 g drożdży
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 40 g oleju
Składniki na masło ziołowe:
- 80 g miękkiego masła
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- suszony czosnek i zioła prowansalskie według uznania
- pół łyżeczki soli
Przygotowanie:
Łączymy i zagniatamy wszystkie składniki na ciasto. Pamiętajmy, by dokładnie odmierzać ilość podanych składników. Warto mieć w domu wagę kuchenną. Ciasto wychodzi elastyczne i nie klei się do rąk.
Następnie rozwałkowujemy je na prostokąt o grubości ok. pół cm. Kolejno łączymy wszystkie składniki na masło ziołowe i rozsmarowujemy je na cieście. Kroimy nożem ciasto na paski grubości ok. 4-5 cm. Paski składamy w harmonijkę i układamy luźno w tortownicy wysmarowanej tłuszczem bądź wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 min. Po tym czasie pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 30 min do zarumienienia.
Ewenementem tego chlebka jest to, że go się nie kroi tylko odrywa. Każdy odrywa tyle na ile ma ochotę :)
Ewenementem tego chlebka jest to, że go się nie kroi tylko odrywa. Każdy odrywa tyle na ile ma ochotę :)
Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz