Domowa chałka
Składniki:
Chałka:
- 4 szklanki mąki tortowej
- pół kostki drożdży (50g)
- 2 jajka
- 6 łyżek cukru
- szklanka mleka
- 4 łyżki masła
- szczypta soli
- jajko do posmarowania ciasta
- 4 łyżeczki masła
- 3 łyżki cukru
- ok. pół szklanki mąki
Pół szklanki mleka lekko podgrzewamy,
dodajemy drożdże, łyżkę cukru i łyżkę mąki i dokładnie mieszamy.
Pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 15 min. W tym czasie ucieramy
mikserem całe jajka z 5 łyżkami cukru na białą masę.
Masę jajeczną zostawiamy na chwilę i
zajmujemy się topieniem masła w pozostałym mleku. Pozostawiamy do
przestudzenia. Następnie mąkę przesiewamy do dużej miski i mieszamy ze
szczyptą soli.
Do przesianej mąki z solą dodajemy
rozczyn, ubite jajka oraz mleko z masłem. Porządnie wyrabiamy. Mi zajęło
to ok. 8 min. W razie potrzeby delikatnie podsypujemy mąką, ale nie za
dużo,bo ciasto będzie zbyt twarde. Ciasto może się delikatnie lepić do
rąk. Wyrobione ciasto pozostawiamy w ciepłym miejscu, przykryte
ściereczką do lekkiego wyrośnięcia (ok. 20 min).
Teraz robimy kruszonkę. Ucieramy masło z cukrem, dodajemy mąkę i ucieramy aż powstaną grudki.
Wyrośnięte ciasto wykładamy na podsypaną
mąką stolnicę i chwilę ugniatamy. Dzielimy je pół i każdą połówkę na 3
części. Z trzech części pleciemy warkocz, jego końcówki podkładamy pod
spód, by podczas pieczenia się nie rozsunęły. Następnie przekładamy na
blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy rozbełtanym jajkiem i
sypiemy na górę kruszonkę. Staramy się, by między chałkami pozostała
wolna przestrzeń, z uwagi na to, że ciasto wyrośnie. Pieczemy ok. 30 min
w temp. 180 stopni C, do tzw. suchego patyczka. Czasami trzeba piec
trochę dłużej.
Smacznego ;)
Komentarze
Prześlij komentarz