Domowa chałka


Składniki:
Chałka:
  • 4 szklanki mąki tortowej
  • pół kostki drożdży (50g)
  • 2 jajka
  • 6 łyżek cukru
  • szklanka mleka
  • 4 łyżki masła
  • szczypta soli
  • jajko do posmarowania ciasta
Kruszonka:
  • 4 łyżeczki masła
  • 3 łyżki cukru
  • ok. pół szklanki mąki
Przygotowanie:
Pół szklanki mleka lekko podgrzewamy, dodajemy drożdże, łyżkę cukru i łyżkę mąki i dokładnie mieszamy. Pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 15 min. W tym czasie ucieramy mikserem całe jajka z 5 łyżkami cukru na białą masę.
Masę jajeczną zostawiamy na chwilę i zajmujemy się topieniem masła w pozostałym mleku. Pozostawiamy do przestudzenia. Następnie mąkę przesiewamy do dużej miski i mieszamy ze szczyptą soli.
Do przesianej mąki z solą dodajemy rozczyn, ubite jajka oraz mleko z masłem. Porządnie wyrabiamy. Mi zajęło to ok. 8 min. W razie potrzeby delikatnie podsypujemy mąką, ale nie za dużo,bo ciasto będzie zbyt twarde. Ciasto może się delikatnie lepić do rąk. Wyrobione ciasto pozostawiamy w ciepłym miejscu, przykryte ściereczką do lekkiego wyrośnięcia (ok. 20 min).
Teraz robimy kruszonkę. Ucieramy masło z cukrem, dodajemy mąkę i ucieramy aż powstaną grudki.
Wyrośnięte ciasto wykładamy na podsypaną mąką stolnicę i chwilę ugniatamy. Dzielimy je pół i każdą połówkę na 3 części. Z trzech części pleciemy warkocz, jego końcówki podkładamy pod spód, by podczas pieczenia się nie rozsunęły. Następnie przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy rozbełtanym jajkiem i sypiemy na górę kruszonkę. Staramy się, by między chałkami pozostała wolna przestrzeń, z uwagi na to, że ciasto wyrośnie. Pieczemy ok. 30 min w temp. 180 stopni C, do tzw. suchego patyczka. Czasami trzeba piec trochę dłużej.
Smacznego ;)


Komentarze

Popularne posty