Ciasteczka jaglano-owsiane

Naszło mnie na coś słodkiego. Próbując się zdrowo odżywiać poszperałam trochę w necie i znalazłam całkiem fajny przepis na ciasteczka. Proste w wykonaniu, szybkie i cudowne w smaku. Nie byłabym sobą, gdybym nie dokonała małej modyfikacji.

Składniki:
  • 80 g płatków jaglanych
  • 50 g płatków owsianych
  • 150 ml mleka
  • 1 jajko
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • garść rodzynek
Przygotowanie:

Do miski wsypujemy płatki jaglane i owsiane, zalewamy mlekiem, mieszamy i czekamy około 10 min, żeby się namoczyły. Następnie dodajemy resztę składników i wszystko dokładnie mieszamy. Masę nakładamy łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w temp. 180 stopni przez około 25 min. Zaraz po upieczeniu ciastka są miękkie, ale w miarę stygnięcia twardnieją i są przyjemnie chrupkie. 

Smacznego ;) 

Komentarze

Popularne posty