Ciasteczka jaglano-owsiane
Naszło mnie na coś słodkiego. Próbując się zdrowo odżywiać poszperałam trochę w necie i znalazłam całkiem fajny przepis na ciasteczka. Proste w wykonaniu, szybkie i cudowne w smaku. Nie byłabym sobą, gdybym nie dokonała małej modyfikacji.
Składniki:
- 80 g płatków jaglanych
- 50 g płatków owsianych
- 150 ml mleka
- 1 jajko
- 2 łyżki masła orzechowego
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- garść rodzynek
Do miski wsypujemy płatki jaglane i owsiane, zalewamy mlekiem, mieszamy i czekamy około 10 min, żeby się namoczyły. Następnie dodajemy resztę składników i wszystko dokładnie mieszamy. Masę nakładamy łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w temp. 180 stopni przez około 25 min. Zaraz po upieczeniu ciastka są miękkie, ale w miarę stygnięcia twardnieją i są przyjemnie chrupkie.
Smacznego ;)
Komentarze
Prześlij komentarz