Torcik naleśnikowy - od tego zaczynałam 7 lat temu
Dla niektórych z Was ten przepis okaże się banalny i słusznie, bo zaczynałam swoją przygodę kulinarną od najprostszych przepisów. Widzę swoje postępy od tych 7 lat i jestem dumna z tego, że ta fascynacja gotowaniem trwa nadal.
Składniki:
Przygotowanie:
Składniki:
- 3 szklanki mąki
- 2 jajka
- 1/3 szklanki cukru
- Łyżeczka proszku do pieczenia
- Cukier waniliowy
- Szklanka mleka
- Szklanka (lub trochę więcej) wody (tak, aby ciasto było płynne)
- Kilka kropli olejku migdałowego do ciast
- Olej
- Krem czekoladowo – orzechowy (Kremuś z Biedronki)
- Wiórki kokosowe
- Żurawina suszona (Canditi z Biedronki)
- Owoce do dekoracji (ja użyłam pomarańczy i kiwi)
Przygotowanie:
Do miski wsypać przesianą mąkę, cukier, proszek do pieczenia, cukier
waniliowy, dodać dwa jajka, szklankę mleka, szklankę wody i wszystko
dokładnie zmiksować. Gdy ciasto jest zbyt gęste dodać jeszcze trochę
wody. Następnie dodać kilka kropli olejku migdałowego i trochę oleju.
Wszystko wymieszać i smażyć naleśniki. Po usmażeniu poczekać aż trochę
wystygną. Potem układać warstwami naleśnik, krem czekoladowy, wiórki
kokosowe (w co 3 naleśniku układać na brzegach żurawinę). Ostatniego
naleśnika nie smarujemy czekoladą, ale układamy na nim owoce. Do
dekoracji wokół torcika można ułożyć owoce i żurawinę.
Smacznego ;)
Komentarze
Prześlij komentarz