Zupa cytrynowa
Idealna dla każdego kto lubi lekko kwaśne potrawy ;) Jest gęsta, słodko - kwaśna a idealnym dodatkiem są białkowe "klapsy" posypane cynamonem.
Składniki:
- litr wody
- jedna cytryna
- szczypta soli
- 6,7 łyżeczek cukru (w zależności od wielkości cytryny)
- jajko
- 2 łyżki słodkiej śmietany
- 2 łyżki budyniu śmietankowego lub waniliowego
- cynamon
Umyć cytrynę, obrać i pokroić w plastry, usuwając pestki. Do garnka
wlać wodę i dodać pokrojoną cytrynę. Gotować 20 min. Następnie
przecedzić zupę usuwając plastry cytryny. Dodać szczytę soli i cukier.
Oddzielić żółtko od białka. Do żółtka dodać 2 łyżki słodkiej śmietany i 2
łyżki budyniu śmietankowego lub waniliowego. Utrzeć na gładką masę i
zdejmując garnek z gazu dodać masę do wywaru cytrynowego. Ponownie
umieszczając na gazie chwilę gotować. Następnie ubić na sztywno białko
dodając odrobinę soli. Po wyłączeniu zupy dodawać białko tzw.
"klapsami". Posypać cynamonem. Zupa idealnie smakuje na ciepło jak i na
zimno.
Smacznego ;)
Komentarze
Prześlij komentarz