Domowa granola

Uwielbiam płatki a miałam ochotę na coś bardziej słodkiego, więc postanowiłam sama zrobić granole która jest zdrowsza i tańsza od tej dostępnej w sklepach ☺ i prosta do wykonania
Skladniki:

  • płatki owsiane
  • płatki orkiszowe 
  • płatki migdałów
  • słonecznik łuskany
  • rodzynki
  • 2,3 łyżki płynnego miodu
Przygotowanie:
Wszystkie podane składniki oprócz miodu umieszczamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, mieszamy i równo rozkladamy. Następnie mieszankę polewamy płynnym miodem i mieszamy dwoma łyżkami. Staramy się równo rozłożyć i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni na 10 min. Po tym czasie mieszamy granole i pieczemy jeszcze 10 min. Upieczoną studzimy i dopiero potem wkładamy do szczelnego pojemnika najlepiej szklanego. Granole trzeba zużyć w ciągu 2 tygodni. Podanych składników używamy tyle ile chcemy. To od nas zależy jaki skład będzie miała nasza ulubiona granola.
Smacznego ☺


Komentarze

Popularne posty