Mazurek
Po serniku jest to moje ulubione ciasto.
Słodkie, więc starczy na dłużej ;)
I nie tylko na święta ;)
Składniki na kruche ciasto:
- 350 g mąki pszennej
- 50 g cukru pudru
- szczypta soli
- 200 g schłodzonego masła
- 1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
- 2 żółtka
Pozostałe składniki:
- 5 łyżek kwaśnego dżemu, ja użyłam wiśniowego
- puszka masy kajmakowej
- bakalie do ozdoby ( ja użyłam moreli, śliwek suszonych, płatków migdałów, kandyzowanej skórki pomarańczowej)
Na
początku przesiewamy mąkę, dodajemy masło, siekamy nożem aż powstanie
kruszonka. Następnie dodajemy cukier puder, sól, śmietanę i żółtka i
zagniatamy ciasto. Owijamy je folią i chłodzimy w lodówce co najmniej 30
min. Jak ciasto się chłodzi przygotowujemy ozdoby do mazurka.
Wyjmujemy
ciasto z lodówki i dzielimy na dwie części. Pierwszą rozwałkowujemy na
papierze i dopasowujemy do formy. Smarujemy dżemem. Następnie na drugim
papierze do pieczenia rozwałkowujemy drugą część ciasta i dopasowujemy
do tej która jest już w tortownicy, nakładając ją na dżem. Jeśli
zostanie nam jeszcze trochę ciasta robimy wałek dookoła. Pieczemy 15-20
min w temp. 200 stopni C do zarumienienia. Wyjmujemy i studzimy.
Masę kajmakową otwieramy i nakładamy na ciasto. Dekorujemy według uznania. Następnie chłodzimy w lodówce najlepiej całą noc.
Smacznego ;)
Komentarze
Prześlij komentarz