Wytrawne naleśniki
Przeważnie robię naleśniki na słodko, ale tym razem miałam ochotę na coś innego. Pyszne jako sycące danie obiadowe ;)
Składniki na ok. 6 naleśników:
- 1,5 szklanki mąki
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- pół szklanki mleka
- ok. szklanki wody
- łyżeczka oleju
- jajko
- szczypta papryki słodkiej mielonej
Składniki na farsz:
- 150 g twarogu
- 100 g mrożonego szpinaku
- pół puszki kukurydzy
- sól, pieprz, czosnek, papryka słodka mielona
Składnik na sos pomidorowy:
- szklanka wody
- pół łyżeczki soli
- szczypta pieprzu
- kilka ziarenek ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
- pół słoiczka koncentratu pomidorowego
Przygotowanie:
Na początku z podanych składników
przygotowujemy naleśniki. Mieszamy wszystko razem do uzyskania gładkiej,
lejącej się masy. Smażymy na rozgrzanym oleju.
Po usmażeniu naleśników zabieramy się za
farsz. W garnku z odrobiną oleju rozmrażamy szpinak. Po rozmrożeniu
zdejmujemy z ognia, dodajemy twaróg, kukurydzę, przyprawy i wszystko
mieszamy.
Następnie przyszedł czas na sos
pomidorowy. Do garnka wlewamy wodę, wkładamy liście laurowe, ziele
angielskie, dodajemy pieprzu i soli i zagotowujemy. Po zagotowaniu
wyjmujemy liście laurowe i ziele angielskie i dodajemy koncentratu
pomidorowego. Chwilę gotujemy aż sos się lekko zagęści.
Teraz przyszedł czas na zawijanie
naleśników. Do każdego naleśnika nakładamy farsz, zawijamy i układamy w
naczyniu żaroodpornym. Na końcu naleśniki polewamy przygotowanym sosem.
Zakrywamy naczynie folią aluminiową i pieczemy w piekarniku ok. 15 min w
temp. 180 stopni C.
Mi trochę farszu zostało, więc po nałożeniu naleśników ozdobiłam je resztą.
Smacznego ;)
Komentarze
Prześlij komentarz