Wytrawne naleśniki


Przeważnie robię naleśniki na słodko, ale tym razem miałam ochotę na coś innego. Pyszne jako sycące danie obiadowe ;)
Składniki na ok. 6 naleśników:
  • 1,5 szklanki mąki
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół szklanki mleka
  • ok. szklanki wody
  • łyżeczka oleju
  • jajko
  • szczypta papryki słodkiej mielonej
Składniki na farsz:
  • 150 g twarogu
  • 100 g mrożonego szpinaku
  • pół puszki kukurydzy
  • sól, pieprz, czosnek, papryka słodka mielona
Składnik na sos pomidorowy:
  • szklanka wody
  • pół łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • pół słoiczka koncentratu pomidorowego
Przygotowanie:
Na początku z podanych składników przygotowujemy naleśniki. Mieszamy wszystko razem do uzyskania gładkiej, lejącej się masy. Smażymy na rozgrzanym oleju.
Po usmażeniu naleśników zabieramy się za farsz. W garnku z odrobiną oleju rozmrażamy szpinak. Po rozmrożeniu zdejmujemy z ognia, dodajemy twaróg, kukurydzę, przyprawy i wszystko mieszamy.
Następnie przyszedł czas na sos pomidorowy. Do garnka wlewamy wodę, wkładamy liście laurowe, ziele angielskie, dodajemy pieprzu i soli i zagotowujemy. Po zagotowaniu wyjmujemy liście laurowe i ziele angielskie i dodajemy koncentratu pomidorowego. Chwilę gotujemy aż sos się lekko zagęści.
Teraz przyszedł czas na zawijanie naleśników. Do każdego naleśnika nakładamy farsz, zawijamy i układamy w naczyniu żaroodpornym. Na końcu naleśniki polewamy przygotowanym sosem. Zakrywamy naczynie folią aluminiową i pieczemy w piekarniku ok. 15 min w temp. 180 stopni C.
Mi trochę farszu zostało, więc po nałożeniu naleśników ozdobiłam je resztą.
Smacznego ;)


Komentarze

Popularne posty