Sernik cynamonowo-miodowy z brzoskwiniami


Dziś coś na słodko.
Jak ja uwielbiam słodycze a Wy?

Składniki na spód:
  • 350 g ciastek pełnoziarnistych (ja użyłam herbatników Bonitki z biedronki)
  • 150 g roztopionego masła
  • łyżeczka cynamonu
Składniki na masę serową:
  • 1 kg twarogu z wiaderka
  • 250 ml śmietanki kremówki (30%)
  • 6 jajek
  • 200 g miodu
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • puszka brzoskwiń
Składniki na polewę:
  • 100 ml  śmietany kremówki (30%)
  • 100 g mlecznej czekolady
Przygotowanie:
Ciastka na spód drobno kruszymy bądź mielimy blenderem, dodajemy rozpuszczone masło i cynamon i mieszamy wszystko do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Dno blaszki o wymiarach 36x25 cm wykładamy papierem do pieczenia. Gotową masę rozkładamy na blaszkę, zarówno na dno jak i trochę na boki. Wyrównujemy. Chłodzimy przez 30 min w lodówce.
Brzoskwinie wyjmujemy z puszki, osuszamy na ręczniku papierowym i kroimy w plasterki. Układamy na ciasteczkowym spodzie.
Teraz zabieramy się za robienie masy serowej. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Do miski wkładamy twaróg, miksujemy i dodajemy po kolei jajka. Wlewamy miód i miksujemy. Wsypujemy mąkę i cynamon, miksujemy. Kolejno dodajemy śmietanę kremówkę i mieszamy tylko do połączenia składników. Gotową masę przelewamy na ciasteczkowo - brzoskwiniowy spód. 
Pieczemy ok. 60 min w temp. 150 stopni C. Studzimy i wkładamy do lodówki na co najmniej 3 godziny.
Przygotowanie polewy: W garnuszku podgrzewamy śmietankę kremówkę, doprowadzamy do wrzenia, zdejmujemy z palnika a następnie dodajemy pokruszoną czekoladę. Odstawiamy na minutę a później mieszamy do jej roztopienia i powstania masy czekoladowej. Odstawiamy na chwilkę, by masa zgęstniała a następnie wylewamy równomiernie na sernik.
Wkładamy do lodówki aż polewa lekko zgęstnieje.
Smacznego ;)
Sernik ten najlepiej smakuje kolejnego dnia ;)


Komentarze

Popularne posty