Sernik cynamonowo-miodowy z brzoskwiniami
Dziś coś na słodko.
Jak ja uwielbiam słodycze a Wy?
Składniki na spód:
- 350 g ciastek pełnoziarnistych (ja użyłam herbatników Bonitki z biedronki)
- 150 g roztopionego masła
- łyżeczka cynamonu
Składniki na masę serową:
- 1 kg twarogu z wiaderka
- 250 ml śmietanki kremówki (30%)
- 6 jajek
- 200 g miodu
- 6 łyżek mąki pszennej
- 2 łyżeczki cynamonu
- puszka brzoskwiń
Składniki na polewę:
- 100 ml śmietany kremówki (30%)
- 100 g mlecznej czekolady
Przygotowanie:
Ciastka
na spód drobno kruszymy bądź mielimy blenderem, dodajemy rozpuszczone
masło i cynamon i mieszamy wszystko do uzyskania konsystencji mokrego
piasku. Dno blaszki o wymiarach 36x25 cm wykładamy papierem do
pieczenia. Gotową masę rozkładamy na blaszkę, zarówno na dno jak i
trochę na boki. Wyrównujemy. Chłodzimy przez 30 min w lodówce.
Brzoskwinie wyjmujemy z puszki, osuszamy na ręczniku papierowym i kroimy w plasterki. Układamy na ciasteczkowym spodzie.
Teraz
zabieramy się za robienie masy serowej. Wszystkie składniki powinny być w
temperaturze pokojowej. Do miski wkładamy twaróg, miksujemy i dodajemy
po kolei jajka. Wlewamy miód i miksujemy. Wsypujemy mąkę i cynamon,
miksujemy. Kolejno dodajemy śmietanę kremówkę i mieszamy tylko do
połączenia składników. Gotową masę przelewamy na ciasteczkowo -
brzoskwiniowy spód.
Pieczemy ok. 60 min w temp. 150 stopni C. Studzimy i wkładamy do lodówki na co najmniej 3 godziny.
Przygotowanie
polewy: W garnuszku podgrzewamy śmietankę kremówkę, doprowadzamy do
wrzenia, zdejmujemy z palnika a następnie dodajemy pokruszoną czekoladę.
Odstawiamy na minutę a później mieszamy do jej roztopienia i powstania
masy czekoladowej. Odstawiamy na chwilkę, by masa zgęstniała a następnie
wylewamy równomiernie na sernik.
Wkładamy do lodówki aż polewa lekko zgęstnieje.
Smacznego ;)
Sernik ten najlepiej smakuje kolejnego dnia ;)
Komentarze
Prześlij komentarz