Sernik pieczony z polewą czekoladową i prażonymi migdałami
Składniki na kruche ciasto:
- 4 żółtka
- pół szklanki cukru
- 200 g margaryny
- cukier waniliowy
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 szklanki mąki (lub troszkę więcej zależy jakie macie szklanki)
- 3 łyżki ciemnego kakao
- 1 kg twarogu sernikowego (ja użyłam takiego z wiaderka)
- 5 jajek
- 3/4 kostki margaryny
- 1 szklanka cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 1/4 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego (proszku budyniowego)
- bakalie - wg uznania (ja dodałam rodzynki)
- olejek migdałowy
- 200 g gorzkiej czekolady
- 1/5 szklanki mleka
- płatki migdałów (ok. 150 g)
Na
początku wyrabiamy kruche ciasto z podanych składników. Dzielimy je na
dwie części, wkładamy do osobnych woreczków i do zamrażarki na 15 min. W
tym czasie wyrabiamy masę serową. Oddzielamy żółtka od białek. Białka
ubijamy z odrobiną soli a następnie do drugiej miski wkładamy
twaróg, dodajemy żółtka, margarynę, cukier, cukier waniliowy, budyń i
trochę olejku migdałowego i wszystko dokładnie miksujemy. Ubite białka
dodajemy delikatnie do masy serowej i mieszamy drewnianą łyżką. Rodzynki
zalewamy wrzącą wodą odcedzamy, studzimy i dodajemy do masy serowej.
Wyjmujemy pierwszą część kruchego ciasta, wałkujemy do wielkości formy
do pieczenia (ja użyłam zwykłej prostokątnej formy). Formę wykładamy
papierem do pieczenia bądź też smarujemy margaryną i posypujemy kaszą
manną, następnie wykładamy ją jedną częścią rozwałkowanego kruchego
ciasta. Na ciasto wylewamy masę serową. Następnie drugą część ciasta
wałkujemy i kroimy na paski. Na serze robimy z pasków ciasta kratkę.
Pieczemy przez ok. 1 godzinę w temp. 180 stopni C. Studzimy ciasto w
otwartym piekarniku. Teraz czas na polewę. Na początku na suchej patelni
prażymy płatki migdałów, studzimy. Następnie kruszymy kostki czekolady,
Wkładamy do miski, najlepiej szklanej, dolewamy mleka i rozpuszczamy w
kąpieli wodnej (miskę z czekoladą i mlekiem wkładamy do miski z wodą, by
para z wody rozpuściła czekoladę). Tak przygotowaną polewę
rozprowadzamy na cieście. Posypujemy prażonymi migdałami i gotowe. Ten
sernik najlepiej smakuje po schłodzeniu w lodówce, polecam jeść go
dopiero następnego dnia.
Smacznego ;)
Komentarze
Prześlij komentarz