Sernik pieczony z polewą czekoladową i prażonymi migdałami


Składniki na kruche ciasto:
  • 4 żółtka
  • pół szklanki cukru
  • 200 g margaryny
  • cukier waniliowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 szklanki mąki (lub troszkę więcej zależy jakie macie szklanki)
  • 3 łyżki ciemnego kakao
Składniki na masę serową:

  • 1 kg twarogu sernikowego (ja użyłam takiego z wiaderka)
  • 5 jajek
  • 3/4 kostki margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 1/4 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego (proszku budyniowego)
  • bakalie - wg uznania (ja dodałam rodzynki)
  • olejek migdałowy
Dodatkowo:
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 1/5 szklanki mleka
  • płatki migdałów (ok. 150 g)
Przygotowanie:
Na początku wyrabiamy kruche ciasto z podanych składników. Dzielimy je na dwie części, wkładamy do osobnych woreczków i do zamrażarki na 15 min. W tym czasie wyrabiamy masę serową. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy z odrobiną soli a następnie  do drugiej miski wkładamy twaróg, dodajemy żółtka, margarynę, cukier, cukier waniliowy, budyń i trochę olejku migdałowego i wszystko dokładnie miksujemy. Ubite białka dodajemy delikatnie do masy serowej i mieszamy drewnianą łyżką. Rodzynki zalewamy wrzącą wodą odcedzamy, studzimy i dodajemy do masy serowej. Wyjmujemy pierwszą część kruchego ciasta, wałkujemy do wielkości formy do pieczenia (ja użyłam zwykłej prostokątnej formy). Formę wykładamy papierem do pieczenia bądź też smarujemy margaryną i posypujemy kaszą manną, następnie wykładamy ją jedną częścią rozwałkowanego kruchego ciasta. Na ciasto wylewamy masę serową. Następnie drugą część ciasta wałkujemy i kroimy na paski. Na serze robimy z pasków ciasta kratkę. Pieczemy przez ok. 1 godzinę w temp. 180 stopni C. Studzimy ciasto w otwartym piekarniku. Teraz czas na polewę. Na początku na suchej patelni prażymy płatki migdałów, studzimy. Następnie kruszymy kostki czekolady, Wkładamy do miski, najlepiej szklanej, dolewamy mleka i rozpuszczamy w kąpieli wodnej (miskę z czekoladą i mlekiem wkładamy do miski z wodą, by para z wody rozpuściła czekoladę). Tak przygotowaną polewę rozprowadzamy na cieście. Posypujemy prażonymi migdałami i gotowe. Ten sernik najlepiej smakuje po schłodzeniu w lodówce, polecam jeść go dopiero następnego dnia.
Smacznego ;)


Komentarze

Popularne posty