Szarlotka
Składniki na kruche ciasto:
- 4 żółtka
- pół szklanki cukru
- 200 g margaryny
- cukier waniliowy
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 szklanki mąki (lub troszkę więcej zależy jakie macie szklanki)
- 1,5 kg jabłek
- 2 łyżki cukru
- cynamon
Na początek wyrobiłam kruche ciasto ze składników podanych wyżej i podzieliłam je na dwie równe części. Włożyłam do osobnych woreczków i do zamrażalnika. Następnie obrałam jabłka, wydrążyłam środki, pokroiłam na kawałki i włożyłam do garnka. Dusiłam jabłka z 2 łyzkami cukru i cynamonem aż z jabłek powstał mus z dodatkiem małych kawałków jabłek. Kolejno wyjęłam pierwszą część kruchego ciasta i rozwałkowałam do wielkości formy. Formę wysmarowałam margaryną, posypałam bułką tartą i wyłożyłam rozwałkowanym ciastem. Następnie nałożyłam ugotowane jabłka. Wyjęłam reszte ciasta, brałam ciasto małymi kawałkami i robiłam ruloniki z ciasta i lekko je rozpłaszczyłam. Z tych kawałków ułożyłam na cieście kratkę. Piekłam 45 min w temp 180 stopni C. (Ciasto z tej ilości składników przygotowywałam na blasze prostokątnej).
Smacznego ;)
Komentarze
Prześlij komentarz