Szarlotka sypana
Szarlotka ta gości na nie jednym blogu,
a to wszystko dzięki prostocie jej wykonania.
Na jesienne wieczory ta szarlotka z cynamonem
na pewno umili Wam czas ;)
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 2 szklanki cukru
- 2 szklanki kaszy mannej
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 2,5 kg jabłek bądź domowego dżemu jabłkowego (ja takiego użyłam)
- cynamon wedle uznania
- 200 g zimnego, twardego masła
Przygotowanie:
Mąkę, cukier, kaszę i proszek mieszamy
razem i dzielimy na 3 części. Jeśli używamy jabłek to je myjemy, usuwamy
gniazda nasienne i ścieramy na tarce o dużych oczkach bądź też
otwieramy słoik z przygotowanym wcześniej dżemem jabłkowym. Masę
jabłkową dzielimy na dwie części. Blaszkę smarujemy tłuszczem i
wsypujemy pierwszą część suchej masy, na to jabłka i cynamon, następnie
sucha masa, jabłka i kończymy suchą masą. Następnie kroimy w plasterki
masło i kładziemy równomiernie na cieście. Pieczemy ok. 60 min. w temp.
180 stopni C.
Na tą porcję używałam prostokątnej blaszki o wymiarach 28x23 cm.
Ciasto idealnie smakuje na ciepło jak i po schodzeniu i pobycie w lodówce.
Smacznego ;)
Komentarze
Prześlij komentarz