Szarlotka sypana


Szarlotka ta gości na nie jednym blogu,
a to wszystko dzięki prostocie jej wykonania.
Na jesienne wieczory ta szarlotka z cynamonem
na pewno umili Wam czas ;)

Składniki:
  • 2 szklanki mąki
  • 2 szklanki cukru
  • 2 szklanki kaszy mannej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2,5 kg jabłek bądź domowego dżemu jabłkowego (ja takiego użyłam)
  • cynamon wedle uznania
  • 200 g zimnego, twardego masła
Przygotowanie:
Mąkę, cukier, kaszę i proszek mieszamy razem i dzielimy na 3 części. Jeśli używamy jabłek to je myjemy, usuwamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce o dużych oczkach bądź też otwieramy słoik z przygotowanym wcześniej dżemem jabłkowym. Masę jabłkową dzielimy na dwie części. Blaszkę smarujemy tłuszczem i wsypujemy pierwszą część suchej masy, na to jabłka i cynamon, następnie sucha masa, jabłka i kończymy suchą masą. Następnie kroimy w plasterki masło i kładziemy równomiernie na cieście. Pieczemy ok. 60 min. w temp. 180 stopni C.
Na tą porcję używałam prostokątnej blaszki o wymiarach 28x23 cm.
Ciasto idealnie smakuje na ciepło jak i po schodzeniu i pobycie w lodówce.

Smacznego ;)



Komentarze

Popularne posty