Mazurek nr 2


Mega słodki, ale też niezwykle pyszny mazurek, nadaje się nie tylko na wielkanocny stół. Ozdabianie zostawiam Waszej inwencji twórczej ;)
Składniki na kruche ciasto:
  • 6 żółtek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 300 g margaryny
  • cukier waniliowy
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4,5 szklanki mąki (lub troszkę więcej zależy jakie macie szklanki)
Składniki na kajmak:
  • 1 szklanka śmietanki 30%
  • 10 łyżek cukru
  • 60 g masła
  • olejek migdałowy
Składniki na biały lukier:
  • pół szklanki cukru pudru
  • odrobina przygotowanej wody
  • olejek migdałowy
  • odrobina margaryny
  • pół łyżeczki żelatyny
Pozostałe składniki:
  • marmolada wieloowocowa
  • orzechy laskowe
  • rodzynki
  • suszone morele
Przygotowanie:
Wyrabiamy kruche ciasto z podanych składników. Dzielimy na dwie części jedną większą, jedną mniejszą i wkładamy na 10 min do zamrażarki. Prostokątną blachę wykładamy papierem do pieczenia. Wyjmujemy z zamrażarki mniejszą część kruchego ciasta. Wyrabiamy, wałkujemy i rozwałkowane ciasto dopasowujemy do wielkości blachy, dociskając palcami. Pieczemy 40 min w 180 stopniach. Po upieczeniu przekładamy ciasto na inną blachę i czekamy aż wystygnie. W tym czasie wyrabiamy drugą część ciasta. Połowę z większej części ciasta wyrabiamy podobnie jak pierwszą i wkładamy do blachy. Z drugiej połowy robimy 4 warkocze, 2 dłuższe a 2 krótsze i układamy je na cieście. Pieczemy również 40 min w temp 180 stopni do zarumienienia. Gdy obydwa blaty ciasta wystygną, przekładamy je dużą ilością marmolady. Następnie musimy przygotować ozdoby na mazurek. Na blat wykładamy rodzynki, orzechy laskowe kroimy na pół, z moreli suszonych układamy kurczaczka a także jakąś część moreli kroimy na małe paseczki. Przed przygotowaniem masy kajmakowej na górną część ciasta nakładamy cieniutko jeszcze trochę marmolady. Teraz przyszedł czas na kajmak. Wszystkie składniki do kajmaku wkładamy do większego garnka i gotujemy cały czas mieszając ok 15 min. Szybko wylewamy kajmak na ciasto i rozsmarowujemy. Kolejno wyrabiamy biały lukier z podanych wyżej składników i układamy ozdoby. Czekamy aż wszystko stężeje i mazurek jest gotowy do spożycia.
Tak się składa, że w zeszłym roku robiłam mazurka bez masy lukrowej. W tym roku niestety kajmak za szybko mi stężał, co utrudniło nałożenie ozdób, dlatego zdecydowałam się na lukier. Jeśli Wam się uda zrobić kajmak lejący się i dacie radę nałożyć ozdoby, to możecie ominąć etap lukrowania.
Smacznego ;)



Komentarze

Popularne posty