Sernik czekoladowo - kawowy
Składniki na okrągłą blachę - moja ma średnicę 28 cm:
Spód:
- 200 g herbatników pełnoziarnistych (ja użyłam Bonitki z biedronki)
- 200 g masła
Herbatniki
kruszymy jak tylko się da i zalewamy je roztopionym masłem. Powinny
mieć konsystencje mokrego piasku. Tortownicę wykładamy papierem do
pieczenia. Na papier sypiemy herbatniki i ugniatamy rozprowadzając po
całym dnie formy. Wstawiamy na pół godziny do lodówki.
Składniki na masę serową:
- 1 kg twarogu sernikowego z wiaderka
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 200 g gorzkiej czekolady roztopionej w kąpieli wodnej
- 2 łyżki mąki pszennej
- 5 łyżek kawy rozpuszczalnej
W misce
umieszczamy twaróg, jajka, cukier i mąkę i miksujemy do połączenia
składników. Następnie dodajemy 5 łyżek kawy i miksujemy. Na sam koniec
dodajemy rozpuszczoną i lekko przestudzoną czekoladę, miksujemy do
połączenia. Masę sernikową wylewamy na schłodzony spód i pieczemy w
temp. 160 stopni około 45-60 minut. Powierzchnia sernika powinna być
ścięta i lekko sprężysta przy dotyku patykiem.
Schładzamy przez noc w lodówce.
Przed podaniem możemy polać lekko podgrzanym kajmakiem i posypać skórką z pomarańczy.
Smacznego ;)
Komentarze
Prześlij komentarz