Sernik czekoladowo - kawowy




Składniki na okrągłą blachę - moja ma średnicę 28 cm:
Spód:
  • 200 g herbatników pełnoziarnistych (ja użyłam Bonitki z biedronki)
  • 200 g masła
Herbatniki kruszymy jak tylko się da i zalewamy je roztopionym masłem. Powinny mieć konsystencje mokrego piasku. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Na papier sypiemy herbatniki i ugniatamy rozprowadzając po całym dnie formy. Wstawiamy na pół godziny do lodówki.
Składniki na masę serową:
  • 1 kg twarogu sernikowego z wiaderka
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 200 g gorzkiej czekolady roztopionej w kąpieli wodnej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 5 łyżek kawy rozpuszczalnej
W misce umieszczamy twaróg, jajka, cukier i mąkę i miksujemy do połączenia składników. Następnie dodajemy 5 łyżek kawy i miksujemy. Na sam koniec dodajemy rozpuszczoną i lekko przestudzoną czekoladę, miksujemy do połączenia. Masę sernikową wylewamy na schłodzony spód i pieczemy w temp. 160 stopni około 45-60 minut. Powierzchnia sernika powinna być ścięta i lekko sprężysta przy dotyku patykiem.
Schładzamy przez noc w lodówce.
Przed podaniem możemy polać lekko podgrzanym kajmakiem i posypać skórką z pomarańczy.
Smacznego ;)



Komentarze

Popularne posty