Trufle kawowe
Ostatnio tyle czytam o domowych truflach na innych blogach, że postanowiłam zrobić swoje. Smakują bosko i to nie tylko moje zdanie, ale moi goście również byli pod wrażeniem. Spróbujcie, bo są bardzo proste w wykonaniu.
Składniki:
- garść suszonych daktyli
- 3 suszone śliwki
- 2 łyżki masła orzechowego
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- kieliszek likieru kawowego
- garść płatków migdałów
Daktyle namaczamy we wrzątku przez ok. 10 min aż zmiękną. Następnie odcedzamy je. Wszystkie składniki oprócz płatków migdałów umieszczamy w misce i blendujemy na gładką masę. Następnie dodajemy płatki migdałów i łączymy razem. Formujemy malutkie kulki, umieszczamy w papierowych foremkach do pralinek a na wierzch wciskamy delikatnie odrobinę płatków migdałów dla ozdoby. Chłodzimy w lodówce najlepiej całą noc.
Smacznego ;)
Komentarze
Prześlij komentarz