Trufle kawowe

Ostatnio tyle czytam o domowych truflach na innych blogach, że postanowiłam zrobić swoje. Smakują bosko i to nie tylko moje zdanie, ale moi goście również byli pod wrażeniem. Spróbujcie, bo są bardzo proste w wykonaniu.

Składniki:
  • garść suszonych daktyli
  • 3 suszone śliwki
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • kieliszek likieru kawowego 
  • garść płatków migdałów
Przygotowanie:

Daktyle namaczamy we wrzątku przez ok. 10 min aż zmiękną. Następnie odcedzamy je. Wszystkie składniki oprócz płatków migdałów umieszczamy w misce i blendujemy na gładką masę. Następnie dodajemy płatki migdałów i łączymy razem. Formujemy malutkie kulki, umieszczamy w papierowych foremkach do pralinek a na wierzch wciskamy delikatnie odrobinę płatków migdałów dla ozdoby. Chłodzimy w lodówce najlepiej całą noc.

Smacznego ;) 

Komentarze

Popularne posty